Klantretentie: waarom het zo belangrijk is voor de automotive industrie

Klantretentie is een term die je vast wel eens hebt gehoord. Het gaat hierbij om het laten terugkeren van klanten die al eens een product of dienst van jouw bedrijf hebben afgenomen. Dit fenomeen gaat in veel gevallen gepaard met een goede klantrelatie. Persoonlijk contact, waarde bieden en triggerpunten zijn hierin belangrijke elementen welke jouw klantretentie doen maken, óf kraken.

In de automotive industrie kan klantretentie het verschil maken tussen een succesvolle en een niet-succesvolle onderneming. Waarom is klantretentie zo belangrijk en hoe kun je hier als bedrijf binnen de automotive aan werken?

Waarom is klantretentie zo belangrijk?

Ieder bedrijf investeert in het verkrijgen van klanten. Of dit nu is door goede service te leveren met mond-op-mond reclame als gevolg of door duizenden euro’s aan advertentiebudget in Google te stoppen. Echter, na de eerste conversie van een klant wordt deze in veel gevallen vervolgens losgelaten. Zonde! Een klant na één transactie loslaten is niet slim, zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat een klant welke al eens een product of dienst heeft afgenomen, sneller geneigd is om nogmaals bij jou te kopen.

Door de klantrelatie met je bestaande klanten goed te houden en deze regelmatig te triggeren met relevante onderwerpen verhoog je de kans op een terugkerende klant. Door hier actief mee bezig te zijn verhoog je de zogeheten “lifetime value” van jou eerder verkregen en zuurverdiende klantengroep.

Hoe kun je werken aan klantretentie?

Binnen de automotive industrie heerst passie voor het werk én de auto’s. Dit creëert kansen om klanten aan je te binden waar andere sectoren jaloers op zijn! Er zijn verschillende manieren waarop je dit als automotive bedrijf kunt aanpakken. Hieronder zetten wij er een aantal uiteen.

1.    E-mail marketing

Een effectieve manier om klanten te behouden is door middel van e-mail marketing. Wanneer je dit goed doet, blijf je top-of-mind bij de klant. Belangrijk is dat deze e-mails als leuk en waardevol worden gezien door de ontvangers. Dit doe je door relevante informatie te versturen welke niet als spam worden ervaren. Hoe je e-mail marketing leuk insteekt vertellen wij in ons eerdere blog “Leuke e-mail marketing, KAN DAT?!”. Doe er je voordeel mee!

2.    Community building

Een andere manier om klanten aan je te binden is door een community te bouwen. Door de passie binnen de automotive is dit een heuse kanshebber! Een Facebookgroep of forum brengt jouw passievolle klantengroep samen om te praten over hun hobby. Wanneer je hier zelf aan deelneemt heb je grip op je klanten, kun je waarde bieden door tips te delen en breng je ze op deze manier laagdrempelig en op een waardevolle manier in contact met jouw bedrijf.

3.    Aftersales service

Een goede aftersales service kan ook bijdragen aan klantretentie. Door bijvoorbeeld garantie te bieden of een goede nazorg te bieden bij een aankoop, voelt de klant zich gewaardeerd en zal deze eerder terugkomen voor een volgende aankoop. Maak het voor de klant gemakkelijk om contact op te nemen en leg de drempel niet te hoog.

4.    Loyalty programma’s

Het opzetten van een loyalty programma kan ook helpen bij het behouden van klanten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een spaarprogramma waarbij klanten bij elke aankoop punten sparen die ze kunnen inwisselen voor kortingen of cadeaus. Dit stimuleert de klant om terug te komen en bij jou te blijven kopen.

Persoonlijke benadering

Tot slot is het belangrijk dat je deze acties zo persoonlijk mogelijk houdt en waar mogelijk niet commercieel insteekt. Het werken aan klantretentie is het bouwen aan je klantrelatie. Niemand zit te wachten op een ondernemer welke wekelijks zijn/haar aanbod onder de neus duwt. Geef de klantengroep een reden om terug te komen door waarde te bieden en ze in contact te laten komen met jou en jouw bedrijf.

Maak een afspraak

Deel dit via:

Websites

Zoekmachine optimalisatie

Overig

BMB huismerk websites

Contentmarketing

Website/ Webshopbouw

Adverteren

Overig